Sembang: Bagaimana Nak Bina Portfolio?

github-contribution

Cabaran untuk graduan muda sekarang amat mencabar. Aku berkata tentang bidang IT. Bidang lain aku tak pasti. Bidang IT kini terlalu pesat. Terlalu besar untuk diterokai oleh graduan muda yang masih tercari rentak dan jalan yang mahu diterokai. Apabila pergi ke temuduga rata-rata melihat pada pengalaman kerja. Ini antara cadangan kaedah membina portfolio untuk bidang IT.

Secara ringkas aku lihat ada 4 cara untuk menambah atau membina portfolio yang menarik di dalam bidang IT.

  1. Github, Gitlab atau seumpamanya.
  2. Projek berbayar
  3. Projek open source
  4. Projek sendiri

Github, Gitlab atau seumpamanya

Ini antara yang paling penting. Bagi aku lebih penting daripada LinkedIn dan endorse daripada rakan kepada rakan yang kadang-kadang aku lihat sebagai syok sendiri. Terutamanya kepada graduan muda.

Aku cadangkan guna Github sebab lebih diketahui orang tetapi kalau nak guna Gitlab atau apa jua alternatif yang ada silakan. Tiada paksaan. Tetapi idea asalnya memudahkan kau memberikan impresi kepada orang kau sudah bersedia untuk berkerja dalam industri.

Ada akaun sahaja tak ada guna. Tujuan utama aku suruh daftar adalah untuk kau belajar apa itu Git. Boleh kata kebanyakkan kalau tak majoriti syarikat dalam bidang IT akan menggunakan Git dalam pembangunan sistem. Masalahnya datang apabila kebanyakkan graduan muda tak pernah tahu apa itu Git, SVN atau apa jua yang seangkatan dengannya.

Tujuan asalnya adalah untuk memudahkan pengawasan versi kod lebih lagi jika sesebuah projek tersebut mempunyai ahli yang ramai. Mungkin selama ini kau hanya buat projek seorang diri atau dua orang sahaja tetapi jika melibatkan lebih dari itu dan tidak menggunakan sebarang kaedah code versioning aku nak tabik spring. Maka kau belajar apa itu Git. Kalau yang asas seperti clone, pull, commit, push pun sudah mencukupi untuk permulaan. Kalau mahu lebih mencabar belajar pula rebase, merge, dan conflict.

Bila dah belajar dan faham konsep, gunakan dalam projek yang kau buat.

Projek Berbayar

Tak dinafikan penglibatan kau dalam projek berbayar adalah bagus untuk jangka panjang. Lebih lagi kalau kau digandingkan dengan orang yang dah bekerja. Cedok sebanyak mana ilmu dan teknik yang dia ada. Kalau boleh cari yang gunakan Git juga. Mudah kau nak praktiskan dengan dunia sebenar. Tetapi realitinya agak sukar nak dapatkan projek berbayar kalau kau tiada pengalaman.

Kalau kau bernasib baik bersyukurlah. Kalau tak berbayar pun tak apa asalkan projek yang melibatkan orang-orang industri.

Projek Open Source

Semasa aku belajar aku kerap terlibat dengan projek open source. Tetapi bukan dalam tugas yang besar. Selalunya adalah dalam bab penterjemahan. Antara yang pernah aku terjemahkan adalah beberapa modul di dalam Ubuntu. Daripada situ juga kau boleh mengenal orang-orang yang dah lama dalam bidang ini. Tak rugi pun belajar macam tu.

Tak dinafikan bidang IT ni tak besar mana di Malaysia. Pusing-pusing ke situ juga. Saling kenal mengenali ni tak de buruknya. Orang kenal kau, orang akan lebih mudah berminat daripada tak kenal langsung.

Projek Sendiri

Sebenarnya skop projek sendiri ini adalah terlalu besar. Kau boleh masukkan di dalam detail resume kau tersebut segala projek yang kau pernah buat termasuklah tugasan dalam kelas. Tetapi perlu dinyatakan bahawa itu adalah tugasan dalam kelas dan apa skopnya. Apa yang kau belajar daripadanya.

Kalau kau rajin, kau buat satu projek kecil-kecil pun tak de masalah. Contohnya projek Jajahan yang aku buat. Skopnya sebenarnya kecil sahaja. Tetapi orang guna sebab ramai yang mencarinya. Kalau tak ada idea, masuk dalam github, fork mana-mana projek yang ada dan kau kembangkan pula. Contohnya macam Jajahan tadi. Sekarang aku tengah kembangkan untuk menjadi Jajahan API supaya aku dapat jadikan data tersebut dalam bentuk API. Kalau kau rasa berminat, fork dan buat pull request untuk feature baru. Aku alu-alukan.

Selalunya projek luar yang aku fork adalah untuk membetulkan typo ataupun tambah terjemahan bahasa Malaysia. Itu sahaja, sebagai contoh baianat\vee-validate dan PopcornTime (sekarang dah kene tutup).

Kesimpulan

Walau apa pun jenis projek yang kau dapat, jangan lupa masukkan dalam resume apa projeknya, apa bahasa pengaturcaraannya, teknologinya dan apa skop kerja kau untuk projek tersebut.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.